Kiedy używać termoobiegu w piekarniku?

Piekarnik to narzędzie niezastąpione w każdym domu. Dzięki niemu upieczemy pyszną, domową szarlotkę lub podgrzejemy gotowe danie. Nowoczesne kuchenki coraz bardziej ułatwiają i przyśpieszają nam proces gotowania za pomocą gotowych programów i różnego rodzaju funkcji. Jedną z najbardziej znanych i podstawowych opcji piekarników jest możliwość pieczenia z termoobiegiem. Czy wiemy jednak czym jest termoobieg i kiedy powinniśmy go używać?

Jak działa termoobieg?

Wbrew wszystkiemu, nie jest to jakaś niezwykle skomplikowana funkcja, a prosty proces, podczas którego nagrzane powietrze w piekarniku wprowadzane jest w ruch i równomiernie rozprowadzane po całej powierzchni. Powietrze ogrzewane jest przy pomocy górnej i/lub dolnej grzałki piekarnika albo grzałki w samym termoobiegu. Dzięki tej funkcji piekarnik nagrzewa się zdecydowanie szybciej, a dodatkowo, poprzez równomierne rozprowadzanie ciepła, temperatura może zostać ustawiona na poziomie niższym o nawet 20 stopni niż ta zalecana w przepisie.

Jak można używać termoobiegu?

Termoobiegu można używać do najróżniejszych potraw. Szczególnie polecany jest w przygotowywaniu dań, które wymagają pieczenia w sposób delikatny i często długi takich jak pieczenie mięsne, delikatne ryby, warzywa czy różnego rodzaju zapiekanki, ponieważ zapewni, że wnętrze potrawy będzie soczyste a wierzch zarumieniony i chrupiący. Przyda się także domowym amatorom cukiernictwa, ponieważ ułatwi dokładne wysuszenie bardzo delikatnej bezy czy wyrośnięcie niezwykle czułego biszkoptu lub ciasta drożdżowego.  Tutaj https://www.lifeandmore.pl/kiedy-uzywac-termoobiegu-w-piekarniku/ więcej o Kiedy używać termoobiegu w piekarniku?

Jakie zalety ma piekarnik z termoobiegiem?

Nie można ukrywać, że termoobieg ma wiele zalet:

  • Dokładność pieczenia – dzięki jego użyciu każda część piekarnika osiąga jednakową temperaturę, co zdecydowanie ułatwia przygotowywanie potraw bez obawy o częściowe jej nie dopieczenie czy przypalenie. Jednocześnie funkcja ta zapobiega nadmiernemu wysuszaniu dań.
  • Pieczenie kilku potraw jednoczesnie – Przez to, że termoobieg rozprowadza równomiernie temperaturę po całym piekarniku, umożliwia pieczenie kilku dań równocześnie na różnych poziomach.
  • Oszczędność czasu – Warto również zaznaczyć, że używanie termoobiegu to ogromna oszczędność czasu. Dzięki tej funkcji piekarnik nagrzewa się znacząco szybciej, przez co czas pieczenia skraca się nawet o kilkanaście minut.
  • Temperatura – Przez to, że termoobieg równomiernie rozprowadza ciepłe powietrze, temperatura zalecana w przepisie może zostać ustawiona o nawet 20 stopni niżej.
  • Oszczędność energii –  Dzięki szybszemu nagrzewaniu piekarnika przy użyciu termoobiegu oraz możliwości ustawienia niższej temperatury jesteśmy w stanie zaoszczędzić nawet do 20% energii elektrycznej w porównaniu z tradycyjnymi funkacjami pieczenia np. góra – dół.
  • Czyszczenie piekarnika – Termoobieg bardzo dobrze sprawdzi sie podczas bezdotykowego czyszczenia piekarnika. Wystarczy umieścić wewnątrz pojemnik z wodą (można użyć łagodnego detergentu). Wentylator wprowadzi powietrze z parą wodną w ruch i rozprowadzi dokładnie po ścianach piekarnika, przez co rozmiękczy wszelki brud, który wystarczy, po wystygnięciu piekarnika wytrzeć za pomocą miękkiej szmatki.

Termoobieg w piekarniku to funkcja, która ułatwi przygotowanie doskonałych potraw i wypieków wielu domowym kucharzom i piekarzom amatorom, a jednocześnie pozwoli na zaoszczędzenie czasu i energii.

Leave a Reply